hoofdtorenDe naam Disnierats is voortgekomen uit een fusie in 1991 tussen twee Hoornse tafeltennisverenigingen Disnie en Rats. Op dat moment maakten beide verenigingen gebruik van een gymnastiekzaal. 
Doel van deze fusie was het samengaan van beide verenigingen waarbij een eigen home gerealiseerd kon worden. De formele fusie tussen beide verengingen was in januari 1991. In 1991 is met veel inzet van de leden de tafeltennisaccommodatie gerealiseerd. Op 11 januari 1992 werd de schitterende speelzaal aan de Blauwe Berg officieel geopend, en beschikt Disnierats over een accommodatie waar gedurende de gehele week op 12 tafels gespeeld kan worden.

 

 

Waar komt de naam Disnierats vandaan?

Disnie is van oorsprong de oudste van de twee verenigingen. Op 9 maart 1941 besloot een drietal enthousiaste pingpongers een katholieke tafeltennisclub in Hoorn op te richten. Voor de naamgeving liet men zich inspireren door de man die nauw verbonden was met deze Zuiderzeestad van weleer: Jan Pieterszoon Coen: “ende dispereert niet”, wat kortweg Disnie opleverde. In de loop van de jaren verloor Disnie meer en meer het karakter van het specifieke R.K.-etiket, want juist in die jaren was men erg afhankelijk van de opinie van de geestelijkheid. Disnie was overigens de eerste georganiseerde groep tafeltennissers in West-Friesland en wijde omgeving. Dientengevolge werd de Hoornse club ook een van de medeoprichters van het Noord-Hollands Noorder-Kwartier. Men trok van dorp tot dorp om demonstratiewedstrijden te verzorgen en het tafeltennis te promoten. Rond 1950 (in het gymlokaal aan de Eikstraat) kwam Disnie pas op volle toeren. Vele vooraanstaande spelers uit die tijd zorgden ervoor dat Disnie in de Nederlandse subtop competitie speelde en vele seizoenen in de landelijke overgangsklasse domineerde. Een topper binnen de vereniging (Flip Visser) werd in die tijd uitgenodigd deel te nemen aan de WK’55 in Utrecht. Maar na de vette jaren keerde het tij en kwam Disnie in de 60-er jaren in een diep dal en zakte het terug naar de afdeling. Gelukkig overleefde de Hoornse club de depressies en na zo’n 25 jaar kwam men weer terug in de landelijke competitie. Het ledental heeft altijd sterk gewisseld bij het Hoornse Hop. Van 1957 tot 1980 waren er 100 leden om vervolgens in de begin jaren ’90 terug te vallen naar de 30 à 40 leden.

RATS, is een afkorting van Risdamse Amateurs Tafeltennis Sportvereniging. Zoals uit de naam blijkt afkomstig uit de wijk Risdam in Hoorn. Risdam was een jonge wijk, waar in de jaren zeventig veel gezinnen uit Amsterdam gingen wonen. Na een start in het wijkcentrum werd in augustus 1976 RATS officieel een tafeltennisvereniging aangesloten bij de NTTB. 

Snel na het begin ontstond het idee van een “Eigen Home”, Bij de gymnastiekzaal aan de Opgang werd een eigen kantine gerealiseerd. Rats groeide in korte tijd uit tot een van de grotere tafeltennisverenigingen in de regio. Het hoogste niveau dat in die tijd gehaald werd, was de landelijke 4e divisie.


Onze vereniging kent een groep mensen die veel voor Disnierats hebben gedaan en hiervoor met de vermelding als "erelid" of "lid van verdienste" de geschiedenis in gaan. Wij willen deze mensen niet vergeten voor deze bijzondere verdienste. Onderstaand de namen van onze ereleden en leden van verdienste, waarvan er helaas inmiddels ook al een aantal niet meer in ons midden zijn. Maar we zullen hen niet vergeten voor hun bijdrage aan onze vereniging.

 Ereleden

 Leden van verdienste

Vrijwilliger van het jaar 

 G. Willenborg †  B. van Engelenburg †  2010 Ben Hagenaars †
 G. Schermer †  B. Mögelin  2011 Ridwan Jahja
 A. Lippits †  H. Lagermann  2012 Rob Vollmer 
 J. Stikkelbroeck †  R. Kramer 2013 Jelmar Starkenburg
 J. Menage †  H. Constansia 2014 Edward Leeder
 R. Spoor †  M. Van Elferen 2015 Henk Herni
 J. Vlaar †  E. Gijsbertsen 2016 Martin Schouten
 J. Lamers  E. Fallentin 2017 Cor Veerman
 A. Beukman †  S. van der Ark (2019) 2018 Ridwan Jahja
 S. Deckers   2019 Marjolein
 J. Degeling   2020 -
 W. Driebergen †   2021 Cor Veerman
 H. Fasten    2022 Patrick Heijma
 B. Hagenaars †    2023 Peter Heihs
 H. Hagenaars    
 W. Linke    
 B. Klaassen    
 A. Meester    
 H. Sloothaak    
 Han Bont    
 Hetty Bont †     
A. Verhoef    
R. Vollmer     
M. Gerritse    
N. van der Ark    

 

Vrijwilliger van het jaar:

Jaarlijks wordt op de ledenvergadering een verkiezing gehouden voor de Vrijwilliger van het jaar. De Vrijwilliger van het jaar is een persoon die zich in het betreffende jaar opvallend/bovenmatig ingezet heeft, zonder dat daar een tegenprestatie in welke vorm dan ook tegenover heeft gestaan. Alle leden kunnen een persoon hiervoor nomineren. Bestuursleden kunnen niet genomineerd worden!


Aktiviteiten

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31